Waarom we onze startup bouwen op de ambitie tot meer samenwerking, niet disruptie

Ontwikkelingen in de fotografie markt

Professionele fotografie, ondersteund door digitalisering en snel toegenomen internet bandbreedtes, heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Beeld (en video) is meer dan ooit van groot belang. Om bedrijven te helpen vertellen waarvoor het bestaat. Om herinneringen vast te leggen. Om verhalen te verbeelden. Of dit nu voor een website, social media, of elk ander medium is.

Tegelijkertijd is het ook lastiger dan ooit om fotograaf te zijn. De digitalisering en evolutie van fotografie heeft impact gehad. De competitie is toegenomen: het is gemakkelijker geworden om als fotograaf te starten. Inmiddels zijn er 117% meer ZZP fotografen bij de KVK geregistreerd dan 10 jaar geleden. Nu meer dan 18.000 fotografen. Daarnaast is de perceptie van de waarde aangetast. De goedkope stock fotografie heeft bij opdrachtgevers de indruk gewekt dat fotografie in opdracht ook goedkoop zou moeten zijn. Daarnaast is het runnen van een fotografiebedrijf ook veeleisender geworden. Je dient een eigen onderscheidende website te hebben, een social media strategie en altijd klaar te staan voor je opdrachtgevers. En o ja, om vindbaar te zijn dien je verstand te hebben van SEA en SEO, campagnes, en andere technische aspecten van online ondernemerschap.

Waarom we Polaro starten en de ambitie tot meer samenwerking

Fotografie mag dan door de digitale technologie radicaal zijn veranderd, de bedrijfsvoering van een fotograaf is dat niet. Al die onderlinge competitie, al die extra tijd die is gaan zitten in marketing, klantcontact en zaken rondom het runnen van een fotografiebedrijf. Zonde, dat gaat ten kosten van de tijd dat een fotograaf kan besteden aan zijn of haar passie.

Hier willen wij wat aan doen. Wat de fotografie sector nodig heeft is meer samenwerking, en de toepassing van moderne technieken op de bedrijfsvoering rondom fotografie. Want die digitale technologie kan nog veel meer in je voordeel werken. We willen voor jou, en andere fotografen, een soort extra medewerker zijn. Heb je een idee: wij vertalen het naar het platform door nieuwe features, producten of diensten te ontwikkelen. Zo kun je samen met fotografen zaken ontwikkelen, waar je alleen de middelen niet voor hebt.

Hoe we kunnen samenwerken, en moderne technieken kunnen toepassen op de bedrijfsvoering rondom fotografie:

  • Als collectief van professionele fotografen consumenten gezamenlijk inspireren om professionele fotografie te boeken. Geen competitie dus, maar samenwerking op het gebied van marketing. 
  • Een frictieloze manier om bedrijven in contact brengen met fotografen, of dit nu gaat via Polaro, je eigen website of eigen social media. En hier lange termijn verbindingen mee aan te gaan via nieuwe verdienmodellen.
  • Een helder mechanisme om als fotograaf elkaar opdrachten toe te spelen. Voor opdrachten die buiten je werkveld vallen; of waar je even geen tijd meer voor hebt.
  • Geavanceerde tooling ontwikkelen om fotografen te ondersteunen in hun bedrijfsvoering. Een backoffice waar alle leads binnen komen, agendafuncties die je beschikbaarheid tonen, gestandaardiseerde afspraken, je verwachte omzet inzien, met paar klikken updates aan klanten sturen en foto’s delen. Meer doen in minder tijd.
  • Het borgen van exclusief gebruik van werk op basis van heldere afspraken over copyright. Waarbij de fotograaf een eerlijke prijs krijgt voor het gebruik van zijn werk.
  • Hulp bij het vaststellen van prijzen voor het gebruik van werk.
  • Ondersteuning door een flexibele schil van medewerkers; bijvoorbeeld als supportmedewerker, of hulp bij het nabewerken van foto’s of maken van fotoalbums.
  • … mist er iets? Deel dan je idee via hallo@polaro.nl

De ambitie: je fotografiebedrijf run je met de camera in de ene hand, en je telefoon in de ander.

Wil je ook meer samenwerken?

Maak dan een Polaro-profiel aan. Door je in te schrijven laat je ons weten wat je dit initiatief steunt. En kunnen we gezamenlijk bouwen aan een toekomst die het runnen van een fotografiebedrijf makkelijker maakt.